Mijn favorieten

BIJZONDER DOSSIER

Ik kom hem soms nog tegen, laten we hem voor het gemak M. noemen. M. is een vader van iemand waarvoor wij enige jaren geleden een woning hebben verkocht. M. komt op enig moment ons kantoor binnen lopen en heeft een korte duidelijke opdracht: "Ik wil dat je mijn woning verkoopt, en de woning moet snel verkocht worden tegen een reële prijs' Nou daar hebben wij natuurlijk wel oren naar. Na een rondleiding door de woning wordt de vraagprijs bepaald, de verkoopstrategie besproken en een afspraak gemaakt met de fotograaf. Binnen afzienbare tijd is de brochure klaar en kunnen we de woning te koop aanbieden. Uit ons eigen bestand benader ik een kandidaat die wellicht interesse zal hebben in de woning. Na de een bezichtiging blijkt deze kandidaat inderdaad geïnteresseerd en een koop is snel gesloten, de koopakte wordt ondertekend. Na anderhalve week krijgen we echter een bericht van de koper: de financiering krijgen ze niet rond. Dit is de eerste fase van wat later blijkt een lange wet van Murphy. In overleg met de verkoper geven we de koper nog een week te tijd om de financiering rond te krijgen bij een ander geldverstrekker maar helaas wil ook deze geldverstrekker de hypotheek niet doen.

We moeten de woning dus weer opnieuw te koop aanbieden.Ook deze keer zijn de kopers snel gevonden en voor de tweede keer wordt er een koopakte opgemaakt en ondertekend. Een goede week later staat de tweede koper huilend bij ons op kantoor. De kopers hebben plotseling hun relatie verbroken, de koop kan wat hun betreft niet doorgaan. Een lang en emotioneel gesprek met verkoper M. is het gevolg, M. heeft inmiddels ook al een ander woning gekocht, deze koop staat nu ook op losse schroeven. Omdat de koopakte getekend is en het verbreken van de relatie geen reden is om de koop te ontbinden wordt besloten om kopers te houden aan de gemaakte afspraken.

Namens de kopers bieden wij de woning weer te koop aan, ditmaal dus voor de derde keer in enkele weken tijd. Ook voor de derde keer weten wij snel een koper te vinden, opnieuw wordt er een koopakte getekend en de derde koper gaat aan de slag om de hypotheek te krijgen. Na enkele weken komt het eerste verzoek van de hypotheekadviseur om de ontbindende voorwaarde te verlengen, de bank heeft nog iets meer tijd nodig. Na de verlenging van de ontbindende voorwaarde komt vanuit de hypotheekadviseur de mededeling dat de bank de hypotheek niet wil verstrekken omdat er al eerder een starterslening is aangevraagd op dit object (door de tweede koper). Om een lang verhaal kort te maken: voor de vierde keer heb ik de koopakte laten tekenen, dit maal tussen M. en de derde koper en een verklaring gemaakt waarom er op deze woning twee keer een starterslening is aangevraagd. Uiteindelijk krijgt de derde koper toch de hypotheek rond en kan de woning worden overgedragen. M. betrekt samen met zijn vrouw de nieuwe woning en het "dossier van het jaar" zoals het het zelf noemt kan worden gesloten.