De prognoses voor de ontwikkeling van de huizenmarkt zagen er een klein jaar geleden nog flink anders uit. De oorlog in Oekraïne en gerelateerde stijging van energiekosten met daarnaast de oplopende hypotheekrente maakt dat de eerder oververhitte huizenmarkt sneller afkoelt dan verwacht. Nochtans is er geen sprake van een daling van de huizenprijzen in elke linie, zo zijn er nog steeds regio’s en woningtypen waar nog op overboden wordt. Woningen in de grotere steden staan over het algemeen langer te koop dan in de rest van Nederland, echter krijgen wel meer bezichtigingen.

De huizenmarkt is op dit moment onzeker, zowel kopers als verkopers zijn terughoudender. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek is voor potentiële kopers lastiger geworden door de gestegen rente, de netto maandlasten zijn met honderden euro’s gestegen vergeleken met wanneer je begin van het jaar een huis zou hebben gekocht. Hiernaast wordt het maximaal mogelijke leenbedrag een stuk lager. Tel hierbij de onrust op de energiemarkt op en het is niet vreemd dat het aantal woning bezichtigingen significant is gedaald. Afgelopen kwartaal was dit maar liefst een daling van 42 procent ten opzichte van vorig jaar.

Welk energielabel een huis heeft speelt sinds de gestegen energiekosten een meer belangrijke rol. Zo kiest men er vaker bewust voor een energiezuinige woning te bezichtigen en laat men huizen met een ongunstig energielabel vaker links liggen. Als aanstaande koper ligt er mogelijk meer onderhandelingsruimte bij het laatste type huis. Indien u uw huis wilt verkopen, kan een relatief lage investering in de duurzaamheid ervan ervoor zorgen dat deze een stuk beter komt te liggen. Wilt u uw woning verkopen en/of heeft een woning op het oog? 10+ Makelaars geeft u graag persoonlijk advies op basis van uw situatie en voorkeuren.