Een huis verkopen: wat komt er allemaal bij kijken?

De keuze om uw huis te koop aan te bieden is er meestal eentje die niet van de een op de andere dag tot stand is gekomen. De redenen om te willen verhuizen zijn vaak divers en niet eenduidig. Van (gewenste) gezinsuitbreiding of juist omdat alle kinderen uit huis zijn. In het laatste geval kan naast de wens om kleiner te wonen, meer voordelige woonlasten of een andere woonplaats met meer en/of andere voorzieningen ook een rol spelen. Uiteraard speelt ook de situatie van de actuele huizenmarkt een rol.

Indien een ander huis gunstig kan worden aangekocht, is het met de overwaarde die veel huizeneigenaren op dit moment hebben nog een goede tijd om de optie tot het kunnen verbeteren van het woongenot serieus te overwegen. Let wel op, bij de koop van een nieuwe woning binnen drie jaar van verkoop van de oude woning, geldt de bijleenregeling. De overwaarde dient daarbij gebruikt te worden voor aankoop van een nieuw huis, om het recht op renteaftrek over het bedrag van de overwaarde te behouden. Na drie jaar vervalt deze verplichting en kan de gekochte woning weer volledig gefinancierd worden met renteaftrek. Meer uitleg over de bijleenregeling? 10+ Makelaars legt u deze graag uit in de voor u van toepassing zijnde situatie.

In het verkoopproces voor het verkopen van uw woning zijn een aantal te stappen te maken.

Stap 1: Eerst kopen of verkopen?

De meest veilige keuze is om eerst de eigen woning te verkopen. Indien de eigen woning namelijk niet verkocht is op het moment dat de aangekochte woning betrokken wordt, kunnen er dubbele woonlasten ontstaan.

Huis en sleutels in de hand van een makelaar

Stap 2: De verkoopprijs van uw huis bepalen

Om eventueel dubbele woonlasten te voorkomen, dient een realistische verkoopprijs te worden bepaald, die recht doet aan de marktwaarde van de woning en redelijk is voor mogelijke kopers. Hierbij spelen ook de gewildheid van de woning, de eigen persoonlijke (financiële) situatie en vergelijkbaar aanbod een rol. Het zelf bepalen van de juiste verkoopprijs kan daarom lastig zijn, 10+ Makelaars helpt u hier graag bij. Wij inspecteren uw woning en leggen de woninggegevens vast in een opnamerapport. Hiernaast wordt gekeken naar vergelijkbare woningen in de omgeving en het energielabel. Met alle informatie samen geven wij u een advies voor een realistische verkoopprijs.

Stap 3: Zelf verkopen of met hulp van een makelaar

Het is uiteraard mogelijk zelf uw woning te verkopen. In de meeste gevallen is het raadzaam de hulp in te schakelen van een verkoopmakelaar, zoals 10+ Makelaars ook is. De makelaar is bekend met de woningmarkt, weet hoe te onderhandelen met potentiële kopers en kan u wijzen op belangrijke aandachtspunten. Dit zijn bijvoorbeeld de mededelingsplicht van mogelijke gebreken van de woning, optioneel op te nemen clausules zoals de ouderdomsclausule en de niet-bewoningsclausule. Voor de diensten van de makelaar wordt een nader af te stemmen courtage bepaald. Deze bestaat meestal uit een percentage van de verkoopprijs, ook een vaste prijs is mogelijk. De verkoopmakelaar werkt meestal op basis van no cure, no pay. Pas bij het daadwerkelijk sluiten van de koopovereenkomst wordt de courtage betaald en anders niet.

Stap 4: De woning onder de aandacht brengen van mogelijke kopers

Voor het promoten van de te verkopen woning kan deze geplaatst worden op online platformen zoals funda.nl en jaap.nl. Bij het zelf verkopen van de woning zijn er ook diverse platformen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld makelaarsland. De NVM organiseert twee keer per jaar de ‘NVM Open Huizen Dag’, waarbij er meerdere bezichtigingen kunnen plaatsvinden op één dag. Via social media kunt uzelf of uw makelaar de woning promoten. Bij de verkoop van uw woning via 10+ Makelaars wordt uw woning vakkundig via de relevante social media kanalen aangeboden. Voor het promoten via de online kanalen en de bezichtigingen is een goede voorbereiding nodig, de woning dient verkoopklaar te zijn. Zorg daarom voor een schoon en opgeruimd huis. Verf waar nodig en voer noodzakelijke reparaties uit. Het kan nuttig zijn persoonlijke spullen zoals foto’s en tekeningen tijdelijk op te slaan, zodat een neutrale uitstraling ontstaat. 10+ makelaars maakt professionele foto’s voor optimale promotie.

Stap 5: De onderhandelingen voor de verkoop van uw woning

Er zijn verschillende manieren waarop u kan laten bieden op uw woning. Het is mogelijk direct te onderhandelen met meerdere geïnteresseerden, u bent bij het krijgen van een bod niet verplicht te verkopen. Ook kunt u door direct te onderhandelen met meerdere personen tot besluit komen de verkoopprijs te verhogen of te verlagen. Bij het gebruik van de gesloten inschrijving hebben bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. Deze manier om tot verkoop van uw woning is met name geschikt als er (heel) veel geïnteresseerden zijn. Of u het huis nu zelfstandig verkoopt of met behulp van een makelaar, bedenk van tevoren wat de minimale verkoopprijs is die u wilt accepteren.

Stap 6: De koopovereenkomst

Wanneer er overeenstemming is bereikt met de kopende partij, kan het koopcontract worden opgesteld. Bij verkoop via de makelaar stelt deze het koopcontract op. Zonder schriftelijk akkoord is de transactie niet geldig, een mondeling akkoord is niet rechtsgeldig. In de koopovereenkomst staan naast de verkoopprijs van de woning ook de ontbindende voorwaarden van de koper en eventuele zaken die de koper overneemt. Na het tekenen van de koopovereenkomst gaat deze naar de notaris en heeft de koper drie dagen bedenktijd. Let op, de verkopende partij heeft na ondertekening geen bedenktijd. De bedenktijd gaat in zodra een kopie van het getekende koopcontract is overgedragen aan de koper.
Mits er ontbindende voorwaarden zijn, is de verkoop na de drie dagen bedenktijd rond.

Handshake_10plusmakelaars

Stap 7: Verhuizen en de overdracht

Op de overdrachtsdatum is de kopende partij officieel eigenaar geworden van het huis, u als kopende partij dient verhuisd te zijn. Denk hierbij van tevoren afspraken te maken over eventueel over te nemen inboedel, zoals gordijnen of kasten.

Tijdens de overdracht zal de kopende partij een inspectie uitvoeren om na te gaan of de woning wordt opgeleverd zoals is afgesproken. Hiernaast dienen de meterstanden te worden genoteerd. Na de inspectieronde dient de officiële overdracht plaats te vinden bij de notaris, waarbij de leveringsakte wordt ondertekend (de transportakte). De koper tekent de hypotheekakte. Hierna worden de sleutels overhandigd aan de koper, die dan officieel eigenaar is van de woning. U heeft uw woning nu succesvol verkocht!

Heeft u na het lezen van het stappenplan vragen? Neem dan gerust contact met ons op!