Daar is ie dan, uw droomhuis. Eindelijk gevonden en u zou er maar wat graag snel dagelijks de deur open en dicht trekken. Alleen nog een ‘kleinigheidje’, u dient nog een deur voorgoed te sluiten, namelijk die van uw huidige en hopelijk snel, oude woning. Uiteraard is ‘kleinigheidje’ gechargeerd, het is wel degelijk een belangrijke te nemen horde die u, wanneer u die niet neemt of het zit tegen, opzadelt met ‘meer huis’ dan u lief is. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet om de kans te vergroten dat u uw bestaande woning sneller kan verkopen!

Tip 1: Weg met alle rommel

Is het u wel eens opgevallen dat bij de mooiste woonfoto’s heel weinig spullen te zien zijn? Er is een reden voor deze minimalistische aanpak: het vermindert de afleiding.
Door kamers vrij van rommel te houden, kunnen uw kijkers zich concentreren op de ruimte in plaats van op de inhoud. Het belangrijkste is om alledaagse dingen te verwijderen, zoals de steeds groeiende stapel brieven op het dressoir en overdadige toiletartikelen uit de badkamer. Gangen zijn ook van vitaal belang, omdat ze de ingang van uw huis zijn.
Zorg ervoor dat ze vrij zijn van schoenen en jassen wanneer u kijkers moet ontvangen.

Ook al bent u zelf helemaal weg van die antieke poppenset, menig koper zal er weinig waarde aan hechten en het zelf een beetje creepy kunnen vinden. Zo zijn er tal van voorbeelden waarbij persoonlijke zaken voor afleiding zorgen die niet gewenst is.
Hierbij komen we meteen aan bij de tweede tip.

Tip 2: Depersonaliseer

Het depersonaliseren van uw woning zal uw kijkers in staat stellen zichzelf in het huis te zien wonen, in plaats van gedwongen te worden te denken dat het zo duidelijk van u is. U wilt hen in staat stellen een beetje te dromen. Er valt weinig weg te dromen als de harde realiteit u aanstaart. Zoals die ene oude, creepy pop.. Maar ook minder enge persoonlijke zaken, zoals foto’s van kinderen en andere familiezaken kunt u beter opbergen en pas weer ophangen in uw nieuwe woning.

Tip 3: Verbeter uw belichting

Vraag een fotograaf naar de beste tip die hij kan geven en ze zullen steevast één woord zeggen: belichting. Licht is belangrijk, dus negeer het niet. Gelukkig zijn er enorme verbeteringen mogelijk met bijna geen enkele inspanning. Doe de jaloezieën en gordijnen open en laat het natuurlijke licht binnenstromen.

Voor degenen die in de wintermaanden verkopen of avondkijkers hebben, voeg voldoende vloer- en tafellampen toe aan een kamer die wel wat extra licht kan gebruiken. Lichte kamers lijken altijd ruimer dan schemerige en donkere, dus zorg er altijd voor dat er voldoende licht in het hele huis is voordat u het gaat tentoonstellen.

Tip 4: Verwijder geuren

We weten allemaal dat geuren goed of slecht kunnen zijn, maar zelfs de beste geuren helpen niet noodzakelijk bij de verkoop van uw huis.

Natuurlijk wilt u in de eerste plaats de slechte geuren verwijderen – denk aan dierenmanden, vuilnisbakken, toiletten, tapijten, mufheid, enz. – maar u wilt ook niet overdrijven met de goede geuren, het subtiel houden is de sleutel tot succes.

Om er voor te zorgen dat iemand niet de deur op slot doet en de sleutel voorgoed weggooit, is het verstandig eerlijk advies bij vrienden en/of familie in te winnen. De kans is namelijk groot dat u ‘geurenblind’ bent voor de geuren in uw eigen huis. Eigenlijk ruiken we deze pas als we langere tijd weg zijn geweest, zoals bijvoorbeeld van vakantie. Het zal u bij terugkomst ongetwijfeld zijn opgevallen dat uw woning een bepaalde lucht heeft, net zoals u deze meteen kunt waarnemen als u ergens op visite gaat. Vraag hen daarom op de man en/of vrouw af; (of welke genderidentiteit dan ook).. ruikt mijn huis?

Maak in ieder geval eerst schoon, zonder te overdrijven. Het huis dient niet naar chloor en bleek te ruiken. Ga niet voor de klassiekers als net vers gezette koffie, vers gebakken brood of koekjes. Al wordt vaak gedacht dat dit goed werkt, in de meeste gevallen zorgt dit alleen maar voor afleiding. Kijkers gaan nadenken over wat ze ruiken, in plaats van geconcentreerd te zijn op hetgeen ze dienen te bekijken. Het beste is om een subtiele, nauwelijks waarneembare frisse ondertoon te hebben van bijvoorbeeld citrusvruchten zoals citroen, dennen, jasmijn, kaneel en vanille.

Tip 5: Geen losse eindjes

Zorg ervoor dat er geen kleine klusjes blijven liggen die kijkers zullen opvallen. Denk hierbij aan een deurknop die vervangen dient te worden, een kapotte buitenlamp, een knipperende, op sterven na dood zijnde gloeilamp, een lekkende kraan of achterstallig schilderwerk.
Een goed voorbeeld van een kleine klus die uw verkoop kan doen mislukken, is een plafondvlek waarvan de oorzaak is verholpen, maar het bewijs nog niet is geleverd.
Denk aan overlopende badkuipen of verstopte dakgoten.

Kijkers en zelfs taxateurs, zullen dergelijke vlekken zien als hele slechte signalen, terwijl er in werkelijkheid helemaal niets aan de hand is. Zorg ervoor dat eerdere schade wordt verholpen als dat nog niet is gebeurd.

Tip 6: Laat u inspireren

Net zoals kleine klusjes zoals hierboven een enorm verschil kunnen maken in hoe uw huis wordt ervaren, kunnen kleine aanpassingen in het uiterlijk dat ook. Concentratie op kleine details kan een enorme impact hebben. Het probleem dat de meesten van ons echter hebben, is niet te weten wat die details zijn! Het laatste wat je wilt doen is overdrijven.
Inspiratie elders vandaan halen is de oplossing. Denk aan showrooms en stijl tijdschriften. Kijk wat zij doen om leefruimten in de kijker te zetten.

Tip 7: Houd het neutraal

De gangbare visie van een neutraal ingericht huis kan een beetje saai zijn, maar er is de laatste tien jaar veel veranderd. Neutrale kleuren kunnen juist goed bijdragen aan het kunnen verkopen van uw huis, we noemen er een aantal:

Blauw
Blauw is de kleur van de rust en kan, wanneer goed gebruikt, een huis echt licht en luchtig laten aanvoelen. Blauw wordt natuurlijk vaak geassocieerd met water, maar u kunt deze kleur ook heel goed gebruiken in woonkamers, badkamers en toiletten.

Het is belangrijk om de diepere tinten te vermijden en meer lichte pasteltinten te gebruiken bij het schilderen van de muren, donkere accenten hoeven echter niet helemaal te worden weggelaten. Beschouw uw muren als de achtergrond van een groter geheel. Op die manier kunt u meer opvallende kleuren in het liefst zacht meubilair verwerken, waardoor u en de kijkers van uw woning een opvallend contrast krijgen zonder dat het overweldigend is.

Grijs
Grijs heeft de interieurwereld het afgelopen decennium stormenderhand veroverd, en dat is niet voor niets. Het moderne gebruik van de kleur heeft het imago van somberheid van zich afgeschud en het een plaats gegeven in sommige van de meest smaakvol ontworpen woningen. Typisch geassocieerd met de “Scandi” look, brengt een goede grijze kleur een rustige vibe in een kamer zonder overheersend te zijn. Subtiele tinten komen fris en schoon over, zodat u uw totale design palet verder kunt uitbreiden met donkere accessoires om kamers een meer afgeronde uitstraling te geven.
Een ding dat u in gedachten moet houden bij het gebruik van grijstinten in huis is de verlichting. Kies een koelere lichtbron, zoals bijvoorbeeld halogeenlampen in plaats van warmere lampen. Met halogeenlampen komen grijze muren namelijk beter uit.

Crème
Met crèmekleuren zijn veel verschillende opvallende combinaties te maken, terwijl de sfeer in de kamer neutraal gehouden kan worden. Gebruik als woonaccessoires bijvoorbeeld donkere kussens en ander zacht meubilair.

Groen
Bij het gebruik van de kleur groen is het belangrijk om het subtiel te houden, geen “kermit de kikker” groen en avocado-groen, maar licht aquamarijn of Farrow and Ball’s Tunsgate green.
Diepere groentinten kunnen het beste naar voren worden gebracht door het gebruik van echte planten om zo de lichtere kleur groen te kunnen accentueren. De kleur groen zorgt voor een ontspannend gevoel, omdat van vroeger uit de kleur groen betekende dat er water in de buurt was en daarmee de kans op overleven groter. Daarnaast is groen de kleur van het nieuwe, het kan gevoelens van plezier en optimisme opwekken.

Wit
Wit past bij werkelijk alles, ziet er fris en schoon uit en heeft als bijkomend voordeel dat het heel gemakkelijk is om mee te werken als u opnieuw moet inrichten.
Het is belangrijk om te onthouden dat uw muren slechts een startpunt zijn. Hoewel wit bijna overal goed werkt, is het slechts een basis om op te bouwen. De andere kleuren die u in uw kamer gebruikt zijn essentieel als u wilt voorkomen dat kopers een indruk van uw huis krijgen die hen koud laat. Daarnaast zijn witte muren niet goed om onvolkomenheden te verbergen, dus houd daar rekening mee als u de volledig witte look overweegt.

Tip 8: Highlight bijzondere kenmerken

Wanneer de te verkopen woning bijzondere kenmerken heeft, mogen deze best benadrukt worden. Het helemaal steriel houden is dus niet nodig. Als u bijvoorbeeld een hele mooie open haard heeft, mag u om deze aandacht te laten trekken best accentueren met een fraai schilderij dat u boven de schouw ophangt. Een mooie uitbouw, dakkapel of een mooi raam kan verder benadrukt worden door deze goed toegankelijk te maken.

Tip 9: Geen dierenspullen

Zorg ervoor dat er geen dierenspullen in huis liggen, zoals honden- of kattenspeelgoed en eet- en drinkbakken. Kijkers hebben eventueel niet veel met bepaalde dieren of sowieso niks met dieren, behalve eventueel als ze goed gaar zijn.

Tip 10: Organiseer opslagruimte

Het tonen van voldoende opslagruimte is belangrijk, alleen niet als deze nog in de meeste praktische zin gedemonstreerd wordt door het gebruik van uw eigen spullen.
Zorg ook als u uw eigen spullen bijvoorbeeld al in externe opslag hebt genomen, dat de opslagruimte georganiseerd is door het gebruik van lades, hangers, rekken etc. Ook de eventuele kelder en garage mogen hierbij niet vergeten worden.

Tip 11: Zorg ook voor een verzorgde buitenkant

We hebben het voornamelijk gehad over hoe de binnenzijde van de woning spik en span te krijgen voor bezichtiging. Denk bij een eerste indruk binnen ook aan de echt allereerste indruk, namelijk buiten. De buitenkant van het huis zal ook goed moeten aanvoelen voor een goede eerste indruk. Zorg er daarom voor dat ook de ramen netjes gezeemd zijn, de eventuele voortuin en achtertuin netjes zijn en zo niet dat onkruid is verwijderd van de stoep.

Mocht u naar aanleiding van dit blogartikel vragen hebben, neem dan gerust contact op met 10+ makelaars. Wij helpen u graag verder!