Uit onderzoek van de branchevereniging van makelaars NVM blijkt dat de prijzen in den Bosch het derde kwartaal van 2021 met maar liefst 20% gestegen zijn.

Marck van Litsenburg, Makelaar in Den Bosch, zegt hierover: “ We zien inderdaad dat de prijzen enorm gestegen zijn en verwachten dat deze trend ook in het derde en vierde kwartaal van het jaar zullen stijgen. Mensen zijn bereid ook steeds meer te betalen”.

Het makelaarskantoor van de heer van Litsenburg, 10plusmakelaars, begeleidt verkopers van woningen actief en adviseert ook hoe de prijs gemaximaliseerd kan worden. Een huis in Den Bosch kost momenteel gemiddeld 425.000 euro (cijfers NVM Makelaars).

“Het is momenteel echt een verkopersmarkt, wij merken dat potentiële kopers vaak ook meer bieden dan waar zij een hypotheek voor kunnen krijgen. Erg vervelend voor de verkopers omdat dit veelal leidt tot ontbinden van de overeenkomst op de “voorwaarde van financiering”. 10plusmakelaars probeert dan ook vaak al voor de bezichtigingen inzage te krijgen in de financiële mogelijkheden van de kopers in spé. We willen als makelaar natuurlijk voorkomen dat de verkopers in hun hoofd de sleutel achter het Bossche huis hebben dichtgedraaid om vervolgens het hele traject weer opnieuw te moeten doorlopen.
Meestal gaat dat dan ook wel goed.”

In ’s-Hertogenbosch worden maandelijks zo’n 250 huizen verkocht, die verdeeld worden over meer dan 40 makelaarskantoren. “Ook dit is een prijsopdrijvende factor en reden dat er zoveel deals toch niet doorgaan. Makelaar is tegenwoordig een vrij beroep. Iedereen kan zich zo noemen, terwijl een NVM makelaar toch echt een gedegen opleiding achter de rug moet hebben. “
Praten voor eigen parochie? “Nou ja, wel een beetje natuurlijk”, vertelt Marck met een knipoog, “, “maar ja met meer dan 10 jaar onder onze riem zijn we natuurlijk wel een van de meest ervaren makelaars van Den Bosch, dan mag dat toch ook wel?”

De branche wacht gespannen af welke maatregelen de overheid gaat nemen de komende tijd. Wellicht dat dit een drukkende werking op de prijs zal hebben. Ook de stijgende rente kan de druk op de huizenmarkt verlichten. Het is afwachten.