Het is vrijwel niemand ontgaan, door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen flink gestegen, met als gevolg flinke inflatie. Dit merken we met z’n allen door gestegen brandstofprijzen en dagelijkse boodschappen die flink duurder uitvallen. Ook op de huizenmarkt hebben hoge energieprijzen hun invloed, naast de stijgende hypotheekrente. Ondanks dit alles kan het nog steeds een goed moment zijn om te kopen. Ondanks dat de vraag in de markt het aanbod nog steeds overtreft, zorgt de stijgende hypotheekrente wel voor de nodige afkoeling. Het is vaak niet meer nodig om te overbieden. De huizenprijzen dalen sinds juni 2022 zelf weer iets, mogelijk blijven deze zelfs verder dalen de komende
maanden. Aan de andere kant zorgt de hogere hypotheekrente er dus voor dat de hoogte van te verkrijgen hypotheek lager zal uitvallen. Immer bestaat de hypotheek uit twee delen, de aflossing en te betalen rente.

Gelukkig is het zo dat u in veel gevallen uw oude hypotheek met gunstige rente mee kunt verhuizen! Het nog niet afgeloste deel van de hypotheek met gunstige rente dient mogelijk aangevuld te worden met een nieuwe hypotheek tegen de huidige rentestand, afhankelijk van de koopprijs van uw nieuwe huis.

Let bij de mogelijke aankoop van uw nieuwe huis goed op het energieverbruik. Het energieverbruik van een huis kan van grotere invloed zijn op de prijs, ondanks dat mogelijk de energieprijzen over een aantal maanden zouden kunnen stabiliseren. Effectief zullen we hoogstwaarschijnlijk het dit jaar nog moeten doen met de huidige energietarieven. Gelukkig zijn er mogelijkheden om zelf het energieverbruik te drukken. Minder gas verbruiken kan bijvoorbeeld door meer elektrisch te stoken. Daarnaast is het sinds januari 2022 onder voorwaarden mogelijk 30% procent subsidie te krijgen voor de isolering van uw koophuis. Ook geld lenen voor isoleren is tegen een lagere rente mogelijk. Meer informatie over de investeringssubsidie duurzame energie is te vinden op rijksoverheid.nl. Uiteraard kunt u voor meer informatie en advies hierover en waar op te letten bij het kopen van een huis in de huidige markt terecht bij 10+ Makelaars.